Купити мед

Одним з найбільш корисних продуктів бджільництва є мед. Його реалізують на вагу або в розфасованих банках. Розглянемо особливості покупки, а саме, як вибрати хороший мед.

Для того щоб купити мед хорошої якості, необхідно орієнтуватися на смакові критерії, але в першу чергу — консистенцію, колір і запах. Зупинимося на консистенції меду.

Можна підкреслити, що консистенція натурального продукту ніяк не відбивається на його користі. Мед може бути рідким та густим. В останньому випадку кристали можуть бути настільки дрібними, що навіть не відчуваються під час вживання. Практика показує, що мед з рідкою і дрібною кристалічною консистенцією набагато зручніше використовувати.

Якщо мова йде про натуральний продукт, то він починає густіти зверху. Бджолярі відзначають, що не повинні з’являтися окремі загуслі ділянки. На швидкість загустіння впливають квіти, з яких був зібраний нектар. Важливо підкреслити, що швидкість загустіння не має ніякого відношення до якості. Наприклад, гречаний мед густіє протягом тривалого часу. Якщо ж в ньому присутній нектар із соняшника, то загустіння відбудеться значно швидше. Таким чином можна зробити висновок, що в першу чергу потрібно звертати увагу на те, як відбувається процес загустіння.

Структура меду

Іноді покупці звертають увагу на те, що після відкриття упаковки на поверхні присутня прозора плівка. Не варто турбуватися, оскільки це звичайна фруктоза. Якщо ж на неї припадає понад 5% загального обсягу, та це свідчить про наявність добавок. Также в деяких випадках така плівка має кислуватий запах, який свідчить про процес бродіння.

Перевірити мед на якість можливо по щільності, оскільки цей параметр приблизно в 1.4 рази більше ніж у води. Таким чином в ємність об’ємом 3 л вміщається приблизно 4.4 кг натурального меду. Визначити якість за смаковими характеристиками простій людині вкрай складно, оскільки несумлінні виробники додають спеціальні речовини. Якщо купувати мед в фасованих банках, то потрібно звертати увагу на етикетку. На ємності обов’язково повинна бути вказана інформація про терміни придатності і ГОСТ.

Скільки можна зберігати мед?

Відповідно до ДСТУ, прийнятим в 2005 році, термін придатності натурального меду становить 2 роки з моменту виготовлення. Примітно, що за часів СРСР були установлені другі стандарти, більш орієнтовані на споживача. Наприклад, термін зберігання меду становив 1 рік з дня проведення експертизи.

 
Статья прочитана 622 раз(a).
 
Еще из этой рубрики:
.
Архивы
Наши партнеры
Нету.
Читать нас
Связаться с нами